Coronavirus updates voor bedrijven en organisaties

30-03-2020

bhv-organisatie-crisisTips voor de bhv-organisatie

 

De coronacrisis heeft invloed op het aantal aanwezige medewerkers en bhv’ers bij bedrijven en organisaties. Ook nu kan er een incident of brand voorkomen. De bhv-organisatie moet flexibel inspelen op de huidige situatie waarbij de veiligheid en gezondheid van alle medewerkers voorop staat. Er zijn minder medewerkers, dus vaak ook minder bhv’ers aanwezig.

Hier een aantal handige tips: bhv-organisatie tijdens coronacrisis

 


26-03-2020

Advies beperking hulpverlening bij een reanimatie

De Nederlandse Reanimatieraad, het RIVM, de Nederlandse Vereniging van Medische Managers Ambulancediensten en Hartslag nu hebben een advies uitgebracht  over de  beperking van de hulpverlening bij een reanimatie.

Er zijn nu aangescherpte maatregelen om het Coronavirus onder controle te krijgen. Zoals steeds verdergaande maatregelen om direct lichamelijk en contact met virsusdeeltjes in aerosol , via handcontact met anderen of aanraken van (besmette) oppervlakken te voorkomen. Hoesten en niezen in de elleboog moet voorkomen dat er de virusdeeltjes via de aerosolen worden verspreid.  Dat roept vragen op over de veiligheid van hulpverleners  en van bhv’ers.

NRR-aanbevelingen inzet:  wat betekent dit voor de bhv?

Op dit moment is er geen reden om de inzet van bhv’ers te stoppen. Op basis van het NRR- advies gelden onderstaande  aandachtspunten voor de bhv:

Aanbevelingen voor reanimerend handelen

  1. Voor het vaststellen van normale ademhaling door te kijken, te luisteren en te voelen geldt dat het luisteren en voelen vervallen. Het  wordt dus alleen kijken.
  2. Maximaal twee bhv’ers bij het slachtoffer, anderen staan op ruime afstand. Eén bhv’er geeft borstcompressies , de andere bhv’er staat bij de voeten van het slachtoffer in verband met het aflossen voor het geven van borstcompressies.
  3.  Na een reanimatie moeten bhv’ers hun handen desinfecteren. Als dat in hun bedrijf niet mogelijk is in, moeten ze gelegenheid krijgen desinfecterende middelen te gebruiken bij de ambulance of bij andere hulpverleners .
  4. Pocketmasks, face-shields of andere middelen ter bescherming bij (mond-op-mond) beademing tijdens reanimatie zijn niet veilig en moeten niet gebruikt worden.

Overige algemene aanbevelingen

  1. De bhv’er die zich ziek voelt of waarvan iemand in het huishouden ziek is (zie RIVM), moet thuisblijven en kan  niet worden ingezet.
  2. De bhv’er die hersteld is (zie RIVM) mag weer aan het werk, en mag dus ook reanimeren.
  3. Bhv’ers zijn niet aansprakelijk, ook als ze een handeling niet uitvoeren.

Het complete NRR-advies vind je hier

Gezien de dynamiek van deze pandemie heeft dit advies een beperkte houdbaarheid. Dit advies  wordt op korte termijn geëvalueerd en herzien.

 


23-03-2020

NIBHV E-learning gelanceerd

De NIBHV Academie e-learning is sinds vandaag live, met een e-learning voor de basiscursus en de herhalingscursus bhv. Het theoriegedeelte van de basiscursus en de herhalingscursus bhv kun je op deze manier alvast online volgen en afronden. De kennistoets op de praktijkdag vervalt dan, omdat de theorie al in de e-learning is getoetst. Op een later moment kun je vervolgens de praktijkcursus volgen en zo je NIBHV-certificaat behalen.

➔ Bekijk  meer informatie over de bhv e-learning. Of bekijk de demo-omgeving.

 


19-03-2020

Online leren en ontwikkelen: juist nu

Hoe lang deze crisis gaat duren? Niemand die het op dit moment weet. Bij NIBHV hebben we daarom besloten om vervroegd onze nieuwe e-learning modules beschikbaar te stellen. Zo kun je je vaardigheden op het gebied van bhv ontwikkelen of op peil houden. En kun je zowel nu als straks, als deze crisis achter de rug is, je bijdrage (blijven) leveren aan veiligheid op de werkvloer.

NIBHV Academie e-learning per 23 maart

De NIBHV Academie e-learning gaat op 23 maart live, met de e-learning voor de basiscursus en de herhalingscursus bhv. Het theoriegedeelte van de basiscursus en de herhalingscursus bhv kun je op deze manier alvast online volgen en afronden. De kennistoets op de praktijkdag vervalt dan, omdat de theorie al in de e-learning is getoetst. Als Nederland straks weer voorzichtig opstart, kun je vervolgens de praktijkcursus volgen en zo je NIBHV-certificaat behalen.

Je kan bij jouw bhv-opleider meer informatie opvragen over deze e-learning.

Neem alvast een kijkje!

Onze e-learning modules bestaan uit een stabiele online leeromgeving, die werkt op pc, laptop, tablet én smartphone. Met een heldere indeling en navigatie. Ideaal voor thuiswerkers!

Ervaar zelf hoe gemakkelijk online leren is via deze demo: demo e-learning basiscursus bhv

 

Nibhv Academie elearning

 


17-03-2020

Voorbereiden op bhv en veiligheid, na Coronacrisis

Medewerkers werken nu vaker thuis en krijgen werktijdverkorting. Hoe zorg je ervoor dat als straks je bedrijf weer opgestart wordt, ook bewust veilig werken weer hoog in het vaandel staat?

Je kan nu jouw medewerkers thuis alvast met de theorie van de bhv-cursus aan de slag laten gaan. Onze nieuwe online leeromgeving is 365 dagen beschikbaar. Een goede bhv-cursus bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte. Laat nu jouw medewerkers vast aan de slag gaan met de theorie en dit afronden met een toets. Plan met jouw opleider de praktijkcursus in voor een later moment.

 


13-03-2020

De gevolgen van het coronavirus raken ons allemaal. Cursussen worden, soms op het laatste moment, afgezegd.

NIBHV beraadt zich op een aantal scenario’s waarmee wij jullie kunnen helpen deze periode te overbruggen. Daarover volgt snel meer nieuws.
Een voorbeeld is de nieuwe e-learning die wij 23 maart lanceren waar cursisten alvast voor het theoriegedeelte mee van start kunnen.

Over de situatie volgt snel meer nieuws. Houdt deze pagina, de website van NIBHV en e-mail goed in de gaten.

 

Actuele stand van zaken

Het RIVM vernieuwt dagelijks haar website met de meest gestelde vragen en antwoorden over het virus.

Zijn er nieuwe ontwikkelingen, dan informeren wij jullie.

Inspiratie voor een veilige organisatie

Iedere maand deelt NIBHV praktische tips, nieuwe (wetenschappelijke) inzichten en inspirerende praktijkverhalen over veiligheid.

Schrijf je nu direct in voor onze digitale nieuwsbrief over bedrijfshulpverlening, brandveiligheid, bedrijfsnoodorganisatie en arbeidsveiligheid:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.