EHBO-, Reanimatie en BHV-praktijklessen weer veilig van start met kunstarmen en -benen

logos-organisaties-ehbo-bhv-reanimatie

Persbericht

Datum: 4 juni 2020

Alle EHBO-, Reanimatie- en BHV-praktijklessen kunnen weer veilig van start. Hiervoor zijn nieuwe richtlijnen opgesteld die passen bij de huidige coronamaatregelen in de anderhalvemetersamenleving. Het gaat onder andere om het oefenen van vaardigheden op anderhalve meter afstand, speciale hygiënemaatregelen en looproutes tijdens de cursussen. Het Rode Kruis, NIBHV, Het Oranje Kruis, de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) en de Branchevereniging Bedrijfshulpverlening Nederland (BVBN) hebben een gezamenlijk protocol opgesteld. Zo kunnen cursisten weer terecht voor de praktijklessen bij de verschillende organisaties.

Momenteel worden verschillende vormen van e-learning ingezet, die onderdeel kunnen uitmaken van een cursus. Toch kunnen deze het oefenen en toetsen van praktische vaardigheden met de bijbehorende leermiddelen niet vervangen. Daarom vinden de organisaties het belangrijk dat de praktijkcursussen – op een veilige manier – weer van start kunnen gaan. “Het is ook tijdens deze pandemie van belang dat bedrijfshulpverleners, EHBO-ers en omstanders de juiste hulp kunnen verlenen bij incidenten en ongevallen. Zij vervullen regelmatig een belangrijke en soms levensreddende rol bij incidenten,” zegt Dave Harmsen van der Vliet, vicevoorzitter BVBN.

Tijdens EHBO-, Reanimatie- en BHV-praktijkcursussen leren deelnemers hoe ze eerste hulp handelingen moeten uitvoeren en oefenen zij hun vaardigheden. Voor de coronacrisis oefenden deelnemers op elkaar of behandelden zij een zogeheten LOTUS®slachtoffer, die opgeleid is om door acteren en grimeren zo realistisch mogelijk een ongeval of ziektebeeld uit te beelden. Vooralsnog worden vanaf nu handelingen zoals verslikking of stabiele zijligging verricht op speciaal daarvoor geschikte oefenpoppen. Het aanleggen van verbanden wordt geoefend op een kunstarm of -been. Alleen mensen die uit één gezin komen en deelnemen aan een cursus kunnen deze handelingen wel op elkaar oefenen.

Strikte hygiëne maatregelen
Deelnemers moeten altijd op anderhalve meter afstand van elkaar blijven en zijn er strikte hygiënevoorschriften. Verder gelden natuurlijk de actuele RIVM-richtlijnen voor alle instructeurs, medewerkers en cursisten. Eerder waren alle praktijklessen EHBO, Reanimatie en BHV stopgezet in verband met de coronacrisis. Ook gelden er sindsdien aangepaste richtlijnen voor het verlenen van EHBO.

Deel dit artikel

(NI)BHV Nieuws

Iedere maand deelt NIBHV praktische tips, het laatste nieuws op het gebied van bhv en informatie over (nieuwe) cursussen, trainingen en producten.

Schrijf je nu direct in voor onze digitale nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vakbladveiligheid.nl

Vakbladveiligheid.nl is hét kennisplatform voor iedereen die verantwoordelijk is voor veiligheid op de werkvloer.

Meld je nu aan om elke maand op de hoogte gebracht te worden van de laatste artikelen:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.