Bedrijfsnoodorganisatie

In bedrijven en organisaties met verhoogde risico’s maakt de bedrijfshulpverlening vaak onderdeel uit van een bredere bedrijfsnoodorganisatie. Dit geldt bijvoorbeeld voor organisaties die werken met gevaarlijke stoffen of waar risico’s zijn voor zware ongevallen, zoals laboratoria, voedingsmiddelenfabrikanten, farmaceutische bedrijven en ziekenhuizen. De aanpak bij incidenten en calamiteiten is in deze bedrijfsnoodorganisaties een gezamenlijke verantwoordelijkheid van management en medewerkers.

 

Jouw risico’s in kaart

Voor het inrichten van een bedrijfsnoodorganisatie brengt NIBHV eerst de risico’s binnen het bedrijf in kaart. Op basis van deze inventarisatie ontwikkelen onze erkende opleiders een specifiek opleidingsprogramma voor jouw bedrijf. Je krijgt maatwerk tot in de kleinste details: cursusmateriaal en examinering stemmen we af op de bedrijfsspecifieke risico’s en op de taken van de betrokken medewerkers.

 

Inrichten bedrijfsnoodorganisatie is lean

Jouw bedrijf verhoogt de bedrijfscontinuïteit en bespaart tijd en geld door te kiezen voor een bedrijfsnoodorganisatie. Alle aandacht gaat uit naar kennis en vaardigheden die relevant zijn voor het bestrijden van incidenten. Tijdens de opleidingen gaan jouw medewerkers de diepte in. Ze focussen op de incidenten en risico’s die kunnen voorkomen in hun situatie. Voor deze groep ontwikkelden we met diverse partners het competentiegerichte opleidingsprogramma first responder bedrijfsnoodorganisatie.

Met first responder bno zijn jouw medewerkers optimaal voorbereid op de feitelijke risico’s in hun eigen werkomgeving.

 

Bekijk onze opleidingen:

Een bedrijfsnoodorganisatie (bno) is de fysieke veiligheidsorganisatie van een bedrijf of instelling. Afhankelijk van de risico’s van het bedrijf of de instelling kan de bedrijfsnoodorganisatie uit één of meer onderdelen bestaan: bedrijfshulpverlening (BHV), First Responder of de bedrijfsbrandweer. Bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen of die vallen onder het Besluit Risico’s Zware Ongevallen (BRZO) moeten een intern noodplan hebben. In dergelijke bedrijven wordt de organisatie voor het optreden bij incidenten meestal de bedrijfsnoodorganisatie genoemd.

NIBHV heeft de werkwijzer bedrijfsnoodorganisaties ontwikkeld met als uitgangspunt de Risico- Inventarisatie en –Evaluatie (RI&E) die elk bedrijf moet maken. Met deze werkwijzer wordt bepaald welke restrisico’s en incidentscenario’s de bedrijfsnoodorganisatie aanpakt, welke maatregelen genomen zijn en welke bedrijfsnoodorganisatie nodig is. Daarna wordt er gekozen welke opleidingen en oefeningen nodig zijn om een organisatie hier goed op voor te bereiden. Met behulp van het module-overzicht en de selectietools kan een keuze worden gemaakt.

 

In bedrijven met een verhoogd risico zijn er hulpverleners nodig die adequaat kunnen handelen bij een incident. Een doorsnee BHV-organisatie voldoet dan in de meeste gevallen niet: de bedrijfsnoodorganisatie is dan een oplossing. In Nederland zijn er 112 bedrijven met een bedrijfsbrandweer. Een veel grotere groep heeft wel een verhoogd risico, maar geen verplichting voor een bedrijfsbrandweer. Denk hierbij aan laboratoria, farmaceutische bedrijven en ziekenhuizen. Een bedrijf kan de bedrijfscontinuïteit hoog in het vaandel hebben staan. Voor deze doelgroep is een modulair opleidings- en oefensysteem beschikbaar: First Responder bedrijfsnoodorganisatie.

Alle opleidingen kunnen specifiek worden toegespitst op een bedrijf. Een Risico- Inventarisatie en –Evaluatie van het bedrijf is het uitgangspunt om te bepalen welke bedrijfsnoodorganisatie nodig is. NIBHV heeft een werkwijzer bedrijfsnoodorganisatie ontwikkeld waarmee de incidentscenario’s in kaart worden gebracht. Daar stemmen we opleidingen volledig op af. Dit uitgekiende systeem is daardoor toepasbaar bij ieder bedrijf: groot, klein, met of zonder bestaande bedrijfsbrandweer of BHV- organisatie.

Binnen de opleidingsstructuur wordt een aantal thema’s onderscheiden:

  • Brandbestrijding in een industriële omgeving
  • Bestrijding van incidenten met gevaarlijke stoffen
  • Persoonlijke bescherming
  • Eerste Hulp

Staat jouw vraag er niet tussen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.