Wetgeving Eerste Hulp bij werken met kinderen

De ministeriële regeling die uitvoering geeft aan de wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (wet IKK) eist dat er in de kinderopvang en peuterspeelzalen altijd minimaal één volwassene aanwezig is met een geldig en geregistreerd certificaat voor het verlenen van eerste hulp aan kinderen. De wet IKK is per 1 januari 2018 in gegaan.

Brancheorganisaties in de kinderopvang hebben de afgelopen periode hun leden constant op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen van de wet IKK en die leden melden zich aan bij opleiders om hun medewerkers een cursus Eerste Hulp werken met kinderen van NIBHV te laten volgen.

NIBHV is door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangewezen als certificerende instantie, vanwege haar onafhankelijkheid en toezicht op de kwaliteit van de examens bij opleidingsinstituten. NIBHV verzorgt zelf geen opleidingen!

 

Lees het hele document “Veranderingen in de kwaliteitseisen voor ondernemers in de kinderopvang” van het Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid.

 

Wat is het beleid?

Kinderopvang en peuterspeelzalen moeten hun veiligheids- en gezondheidsbeleid vastleggen. In het beleid staan de voornaamste risico’s met grote gevolgen voor de veiligheid en gezondheid van de kinderen beschreven, hoe de risico’s ingeperkt kunnen worden en hoe te handelen zodra een dergelijke situatie zich voordoet.

 

Wees voorbereid op de risico’s voor kinderen!

Een van de risico’s is het ontstaan van letsel bij kinderen. De overheid stelt om die reden het Certificaat Eerste Hulp bij werken met kinderen verplicht. Een andere groep van risico’s kan leiden tot een ontruiming. Vanwege de verminderd zelfredzaamheid van de doelgroep moet de Kinderopvang en peuterspeelzalen ook voorbereid zijn op situaties waarin ontruimd moet worden: door brand of een ander incident zoals een gaslek.

Het is helder dat brand een belangrijke risico vormt voor kinderen die grote gevolgen kan hebben. Met een goede cursus ‘Brandbestrijding en Ontruiming’ wordt geleerd veilig op te treden in zo’n situatie. Zo kan je een beginnende brand blussen en kinderen snel naar een veilige omgeving begeleiden als de brand te groot is om zelf te blussen.

 

Brandbestrijding en ontruiming; een essentiële aanvulling bij werken met kinderen

Een cursus Eerste Hulp bij werken met kinderen sluit naadloos aan bij een cursus bhv Brandbestrijding en Ontruiming, en bereidt voor op de belangrijkste risico’s voor kinderen. Bovendien is de kwaliteit ook geborgd door een NIBHV certificaat en de ondersteuning van de meest actuele les- en leerstof.

 

E-learning Eerste Hulp bij werken met kinderen

elearning eerste hukp kinderen

Eerste hulp bij werken met kinderen

Naast de reguliere cursus eerste hulp bij werken met kinderen waarin theorie en praktijk via contactonderwijs worden aangeboden, biedt NIBHV de mogelijkheid een eerste hulp bij werken met kinderen te volgen door een combinatie van e-learning met een praktijkdeel. De inhoud van de cursus is gelijk aan de reguliere cursus eerste hulp bij werken met kinderen.

Bekijk de demo eerste hulp bij werken met kinderen:

Demo Omgeving

 

 

Interesse in een cursus?

Zoek een NIBHV Keurmerkopleider bij jou in de buurt.

 

 

Beleid cursusaanbod GGD GHOR Nederland kinderopvang in Corona tijd

Personeel uit de kinderopvang met een EHBO-certificaat welke in deze periode verloopt, kan als gevolg van de coronacrisis zonder geldig certificaat komen te zitten.
Vooruitkijkend naar de periode dat er wel weer cursussen gegeven kunnen worden wil GGD GHOR Nederland inventariseren of, en op welke manier momenteel inhoud wordt gegeven aan bijscholing en certificering.

Deze informatie is zinvol voor toezichthouders van de GGD om beter zicht te krijgen hoe in de kinderopvang vanuit dit oogpunt, de veiligheid zo goed als mogelijk wordt geborgd.

 

E-learning herhaling eerste hulp bij werken met kinderen

Als jouw NIBHV-certificaat eerste hulp bij werken met kinderen is verlopen kan je nu een e-learning herhaling eerste hulp bij werken met kinderen volgen van het NIBHV. Je toont daarmee aan dat je gezien de omstandigheden er alles aan doet om je kennis te onderhouden. De e-learning sluit je af met een e-learningtoets, en je ontvangt een toelatingscertificaat. Dat certificaat is nodig als om te kunnen starten met het praktijkdeel. Als er weer praktijklessen door opleiders mogen worden gegeven en jij je daarvoor aanmeldt kan je deelnemen aan de praktijklessen. Als je de praktijktoets (waarin de instructeur de competenties beoordeelt) met succes afsluit ben je weer in het bezit van een geldig eerste hulp bij werken met kinderen certificaat! Je ontvangt dan een digitaal certificaat in Mijn NIBHV.

Lees meer informatie over e-learning herhaling eerste hulp bij werken met kinderen.

Deel dit artikel

(NI)BHV Nieuws

Iedere maand deelt NIBHV praktische tips, het laatste nieuws op het gebied van bhv en informatie over (nieuwe) cursussen, trainingen en producten.

Schrijf je nu direct in voor onze digitale nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vakbladveiligheid.nl

Vakbladveiligheid.nl is hét kennisplatform voor iedereen die verantwoordelijk is voor veiligheid op de werkvloer.

Meld je nu aan om elke maand op de hoogte gebracht te worden van de laatste artikelen:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.