Home > Onafhankelijke certificering bhv
Onafhankelijke certificering bhv
Certificering via NIBHV
Iedereen die aan de slag wil als bhv’er, moet daarvoor eerst met succes een bhv-cursus afronden. Maar de ene cursus is de andere niet. Wie wil uitgroeien tot een goede en kundige bhv’er, doet er goed aan om een opleider te kiezen die kwaliteit biedt. Maar hoe weet je nu of een opleider zijn zaken ook écht op orde heeft? En hoe weet je als werkgever zeker dat de diploma’s van je bhv’ers ook echt iets waard zijn? Op deze pagina kun je lezen hoe onafhankelijke certificering ervoor zorgt dat de kwaliteit van opleiders, instructeurs en cursisten op peil blijft.
Onafhankelijke certificering is een belangrijk middel om de kwaliteit van bhv-cursussen te borgen. Het Nederlands Instituut Bedrijfshulpverlening (NIBHV) is de belangrijkste onafhankelijke certificeringsinstantie van Nederland. Opleiders kunnen hun veiligheidscursussen door ons laten certificeren, als teken van kwaliteit. Het gaat dan onder andere om de basiscursus bedrijfshulpverlening, maar ook om bijvoorbeeld cursussen voor ploegleiders bhv, beheerders van brandmeld- en ontruimingsinstallatie en preventiemedewerkers.
Een volledig overzicht van de cursussen die NIBHV certificeert vind je op de website.
NIBHV: onafhankelijk kwaliteitssysteem
NIBHV verzorgt zelf geen cursussen. Als onafhankelijk instituut stellen we strenge kwaliteitseisen aan de inhoud van cursussen, en de bijbehorende toetsen. Wij ontwikkelen bovendien de bijbehorende les- en leerstof.
Om door ons gecertificeerd te worden, moeten bhv-opleiders en hun instructeurs voldoen aan deze strenge eisen. Voldoen ze hieraan? Dan controleren we ook daarna regelmatig, steekproefsgewijs, in hoeverre opleiders en instructeurs nog aan deze kwaliteitseisen voldoen. En in hoeverre ze zich daadwerkelijk aan de eisen uit het certificeringsreglement houden. Zo zorgt NIBHV ervoor dat je als cursist verzekerd bent van een zo objectief mogelijke beoordeling.
Kwaliteit op peil
Door dit kwaliteitssysteem blijft de kwaliteit van veiligheidscursussen op peil.
- Als werkgever kun je erop vertrouwen dat jouw bhv’ers na het volgen van een door NIBHV gecertificeerde cursus ook écht competent zijn.
- En als bhv’er weet je zeker dat je bhv-diploma ook echt waarde heeft en dat je goed kunt ingrijpen als er op de werkvloer iets gebeurt.
- Het NIBHV-diploma is landelijk erkend en heeft draagvlak bij bedrijven, overheid, professionele hulpverleners, opleiders en instructeurs.
Certificeringsreglement: strenge eisen
De eisen die we stellen zijn vastgelegd in het NIBHV-certificeringsreglement. Dit reglement vormt de basis voor het hierboven beschreven kwaliteitssysteem van onafhankelijke certificering.
In het certificeringsreglement omschrijven we nauwkeurig aan welke normen en eisen opleiders, instructeurs en cursisten moeten voldoen. Het reglement is gebaseerd op de laatste wet- en regelgeving én op de laatste inzichten op het gebied van veiligheid.
In ons certificeringsreglement liggen drie typen eisen vast:
- Eisen aan de inhoud van de cursus. In het competentieprofiel van de cursus staat wat de competenties (kennis en vaardigheden) zijn waarop de cursist tijdens het examen wordt beoordeeld. Een competentieprofiel bestaat uit eindtermen (onderwijskundige doelstellingen), competenties (specifieke kennis, inzichten of vaardigheden) en toetsingen (bijvoorbeeld e-learning, een kennistoets of een praktijktoets).
- Eisen aan de opleider. De opleider dient onder meer te zorgen voor een goede, veilige examenlocatie en de juiste examen- en middelen. Ook zorgt de opleider er onder meer voor dat alle ‘logistiek’ rondom de examens goed verloopt. En dat de juiste examenstukken op het juiste moment op de juiste plek zijn.
- Eisen aan de instructeur. Het certificeringsreglement van NIBHV bevat eisen aan de afname van de theorietoets en de beoordeling van de praktijktoets; NIBHV bepaalt hoe en op welke punten de instructeur moet beoordelen of cursisten competent zijn. Instructeurs die de toetsen afnemen, moeten een NIBHV-bevoegdheid hebben. Ook bevat ons reglement onder meer aanwijzingen voor de professionele werkhouding van de instructeur.
Normering
In Nederland bestaat als zodanig geen wettelijke norm voor de kwaliteit van bhv-cursussen; de Arbowet geeft alleen kaders daarvoor.
Het Nederlands Instituut Bedrijfshulpverlening heeft – als hét kennisinstituut voor bedrijfshulpverlening- op basis van die wettelijke kaders, in samenwerking met stakeholders, diverse normeringen opgesteld voor de kwaliteit van bhv-cursussen.
Deze normeringen komen tot stand in samenwerking met:
• De Stichting van de Arbeid en De Sociaal Economische Raad (SER): bhv-handreikingen
• De Nederlandse Reanimatie Raad (NRR): reanimatierichtlijnen
• Het Oranje Kruis en Het Rode Kruis: Eerste Hulprichtlijnen
• Het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV): brandonderzoek
• De Brandwondenstichting: onderzoek brandwonden
• Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Nationale Arbeidsinspectie: Arbo en wet- en regelgeving bhv
Audits en controles
Via periodieke audits en controles zien we erop toe dat alle bhv-cursussen worden uitgevoerd volgens deze eisen uit ons reglement. Zo kunnen werkgevers en hun bhv’ers ervan op aan dat de opleider die zij uitkiezen ook écht kwaliteit levert.
De Arbowet verplicht opleiders en instructeurs te zorgen dat de veiligheid van de cursisten tijdens de cursus en het examen goed geregeld is. Veiligheid is dan ook een belangrijk aandachtspunt bij de controles die NIBHV uitvoert. Lees meer over de verplichting van bhv voor werkgevers vanuit de Arbowet.
Bekijk de presentatie over onafhankelijke certificering NIBHV
Certificering: het NIBHV-diploma
Ter afronding van de bhv-cursus leggen cursisten een theorie- en een praktijktoets af. In het certificeringsreglement staat precies beschreven hoe en op welke punten de instructeur moet beoordelen of de cursist competent is.
Haalt de cursist zowel de theorie- als de praktijktoets? Dan krijgt hij of zij een officieel NIBHV-certificaat. Dit bhv-diploma is een garantie voor de werkgever dat zijn medewerker in staat is om de bhv-taken waar hij voor is opgeleid goed uit te voeren.
Handige digitale hulpmiddelen
Opleiders en instructeurs kunnen met een aantal digitale hulpmiddelen de examenresultaten vastleggen in NIBHV Competent. Cursisten kunnen hun resultaten online bekijken in het persoonlijke portaal Mijn NIBHV. Hierin staan ook alle (digitale) bhv-diploma’s en certificaten die de cursist heeft gehaald.
Bekijk hoe Mijn NIBHV precies werkt:
Al een account? Ga naar de portaal van Mijn NIBHV
Jaarlijkse herhaling bhv
Om de werkvloer veilig te houden, is het wel noodzakelijk dat elke bhv’er jaarlijks een herhalingscertificaat behaalt. Door regelmatig te herhalen en te oefenen, houden bhv’ers hun opgedane kennis en vaardigheden op peil.
Meer weten over bhv-certificering?
Wil je meer weten over onafhankelijke certificering van de bhv? Neem dan contact op met een van onze specialisten.