(NI)BHV voor thuiswerkers

Thuiswerken zal veel vaker voorkomen. Het hybride werken (deels thuis, deels op kantoor) is voor veel organisaties een blijvertje. Dat roept de nodige vragen op over de veiligheid tijdens het werk. Want ook als je thuis werkt, blijven jij en je werkgever samen verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkomgeving.

 

Startpunt voor gezond en veilig werken

Het startpunt voor gezond en veilig werken is altijd de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Dit instrument analyseert de risico’s die zich bij de uitvoering van het werk binnen jouw bedrijf of organisatie kunnen voordoen.

De RI&E geldt niet alleen voor het werken op locatie, maar ook voor thuiswerk. Verschillende branches en bedrijven hebben inmiddels een eigen (thuis-) RI&E-tool ontwikkeld: een (digitale) methode om risico’s te inventariseren. Deze tool kan je opvragen bij je werkgever of branche. Op basis van de resultaten van de RI&E kunnen verdere maatregelen genomen worden, zoals ergonomisch meubilair en tips over rust en beweging. Op die manier kun je ook thuis gezond en veilig werken!

 

Rookmelder verplicht vanaf 1 juli 2022

Brandweer roept iedereen op om rookmelders in huis op te hangen. Vanaf 1 juli is het wettelijk verplicht dat er op elke verdieping in huis een rookmelder hangt.

Wil je weten hoeveel rookmelders jij in huis nodig hebt en waar ze moeten hangen? Check rookmelders.nl.

Binnen een paar minuten weet je dan precies hoeveel jij er nodig hebt in jouw thuissituatie. Onmisbare informatie, zeker omdat we nu meer thuiswerken en het thuis ook brandveilig moet zijn!

 

Eerste hulp

Een onderbelicht punt bij het thuiswerken is de hulp bij een incident thuis, zoals een brand of een ander incident. Een brand kun je, als er snel bij bent, eenvoudig zelf blussen. Maar de brand kan zich zodanig snel ontwikkelen dat je je ‘thuiswerkplek’ moet verlaten om jezelf en andere personen in veiligheid te brengen. Naast brand kan het bij een incident bijvoorbeeld gaan om uitglijden of struikelen, waarbij je zo ongelukkig valt dat je niet meer kunt lopen.

 

Thuiswerken een blijvertje, ook in de RI&E

“Werk in 2018 is niet hetzelfde als werk in 1998. Maatschappelijke en technologische veranderingen maken werk op andere plekken steeds gebruikelijker. Maar dat er een coronapandemie op stapel stond waardoor het aandeel thuiswerkers in één jaar net zoveel zou stijgen als in het decennium er voor hadden we niet kunnen vermoeden.”

-> Lees de column van Wendela Hoostman op Vakbladveiligheid.nl

 

Tips en adviezen voor veilig thuiswerken

Wat kun je in dit soort situaties het beste doen? Om je op weg te helpen, hebben we een aantal eenvoudige uitgangspunten en tips geformuleerd voor het bewust veilig thuiswerken.

 • Alles begint met een goede voorbereiding. Denk (samen met je huisgenoten) na over wat je kunt doen om brand en letsel te voorkomen en hoe je kan vluchten bij brand. Door bijvoorbeeld af te spreken nooit weg te lopen als je aan het koken bent om snel iets anders tussendoor te doen. Maar bijvoorbeeld ook door de doorgangen tussen ruimten niet als opslag te gebruiken. Of door geen spullen voor deuren te plaatsen zodat die niet meer makkelijk open gaan.
 • Het is goed om na te denken over situaties waarin je – om wat voor reden dan ook – moet vluchten. Maak bijvoorbeeld een vluchtplan. Doe dat samen met je huisgenoten. Vergeet ook niet om (samen) te oefenen, zodat je beter voorbereid bent als er echt iets gebeurt (oefening baart kunst). Zie voor meer informatie de site van de Brandweer.
 • Plaats zelf rookmelders of laat ze plaatsen. In nieuwbouwhuizen zijn rookmelders al verplicht op elke verdieping; vanaf 1 juli 2022 geldt die verplichting ook voor bestaande huizen. Kijk voor meer informatie op de site van de Brandwondenstichting. Door het plaatsen van rookmelders kun je nog eerder bij de brand zijn en schade of erger voorkomen doordat je (nog) eerder bij de brand kunt zijn.
 • Een aanvullende maatregel en zeker aan te bevelen is het plaatsen van een CO-melder. Kijk voor meer info op de site van de Brandweer.
 • ’s Avonds en ‘s nachts is het voor de brandveiligheid het beste om deuren gesloten te houden. Rook en vlammen kunnen zich dan veel minder snel verspreiden.
 • Zorg dat je een brandblusser in huis hebt en bekijk de instructie voor het gebruik. Op de brandblusser staat wat voor branden je er mee kan blussen. Een beginnende brand kun je zelf blussen met een klein blusmiddel. Dat moet je wel veilig kunnen doen. De vlammen mogen niet groter zijn dan ongeveer een armlengte, en je moet nog goed kunnen zien waar de brand is in de ruimte. Ook mag je alleen nog zelf blussen als de rook een dunne laag aan het plafond vormt, ruim boven de lengte van een volwassen persoon. Kun je de brand niet zelf blussen? Sluit dan altijd de deur (zodat de brand zich niet kan uitbreiden), bel 112.

Wanneer kan je nog blussen?

Als de vlamlengte ongeveer gelijk is aan armlengte en als rook een dunne laag vormt aan het plafond, ruim boven de lengte van een volwassen persoon. Let op! Het is niet zo dat de afbeelding van vlammen gelijk optreedt met de afbeelding van rook. Je moet rook en vlammen afzonderlijk beoordelen. Is blussen niet mogelijk? Dan vluchten!

 • Uit onderzoek blijkt dat een brand in huis vaak ontstaat in de keuken, in de meterkast en bij elektrische apparaten. Maar ook bij opladen van telefoonaccu’s en apparaten die op stand-by staan kan brand ontstaan. Bij een brand in de pan moet je zo snel mogelijk het gas uitdraaien (of stand op nul zetten bij elektrisch koken) en een deksel op de pan doen en laten afkoelen. Bekijk hieronder het filmpje: vlam in de pan van NIBHV.

 

 • Het is goed om na te denken over situaties waarin je – om wat voor reden dan ook – moet vluchten. Maak bijvoorbeeld een vluchtplan. Doe dat samen met je huisgenoten. Vergeet ook niet om (samen) te oefenen, zodat je beter voorbereid bent als er echt iets gebeurt (oefening baart kunst). Zie voor meer informatie de site van de Brandweer.
 • Denk ook na over hoe je eerste hulp kunt krijgen bij een letselongeval (zoals een gebroken been) , bijvoorbeeld via het maken van afspraken met je buren of met een bhv’er en/of ehbo’r die in de buurt woont. Die laatste twee kunnen meteen zelf helpen, omdat ze er voor zijn opgeleid. De bhv’er kan ook een beginnende brand blussen! Zet deze contacten ook bovenaan je telefoonlijst (@burenbhv of @ehboburen). Uiteraard kun je bij letsel ook altijd contact opnemen met de huisarts of de spoedpost van de huisartsen.
 • Bij spoedeisende eerste hulp kun je uiteraard altijd 112 bellen. Als je weet dat je zelf ook spoedeisende hulp nodig zou kunnen hebben (bijvoorbeeld omdat je hartklachten hebt), maak dan afspraken met je huisarts ( bijvoorbeeld bij welke symptomen je moet alarmeren) en spreek af hoe je hulp kan krijgen van je huisgenoten of buren.
 • Uiteraard moet je ernaar moet streven zoveel mogelijk zelfredzaam te zijn als er een incident optreedt. Maar ook als je verminderd zelfredzaam bent, kun je nog veel doen. Heb je toch hulp nodig? Maak dan afspraken met je vaste mantelzorger/zorghulpverlener over wat die kan doen bij een incident. Is er niet direct hulp aanwezig? Maak dan afspraken over hoe je hem of haar kunt alarmeren, bijvoorbeeld door te (video)bellen. Zorg dat de contactgegevens van deze persoon of personen boven aan je telefoonlijst staan (@naam of @nummer). Uiteraard kun je ook altijd 112 bellen als er spoedeisende hulp nodig is (brandweer, ambulance en/of politie).
 • Organiseer je een online meeting met collega’s? Zorg er dan voor dat je de adressen van alle deelnemers paraat hebt. Als er tijdens een online-meeting iets gebeurt met een deelnemer, kan er via 112 snel hulp worden gestuurd naar het desbetreffende adres.
 • Laad telefoons niet onder een dekbed of kussen op, gebruik ook alleen opladers van de fabrikant en vergeet niet een opgeladen apparaat altijd van de lader af te halen.


Volg een
cursus bhv. Zodat je niet alleen op je werk maar ook thuis en op straat weet wat je moet doen als er iets gebeurt. 

 

Kickstart je bhv!

NIBHV biedt handige informatie voor jou als bhv’er of voor jouw bedrijf om zelf aan de slag te gaan met de bhv, zoals handige whitepapers en hulpmiddelen die je direct kunt gebruiken.

Wil je aan de slag met jouw bhv en wil je hier graag hulp bij ontvangen? Meld je dan aan voor de Kickstart je bhv hulpserie. Hiermee helpen we jou in 2 weken met het organiseren van je bhv.

Meld je nu aan