SZW-campagne rond veilig werken met gevaarlijke stoffen
Elk jaar overlijden 3.000 Nederlanders aan ziektes die ze oplopen door het werken met gevaarlijke stoffen. De vier jaar durende campagne ‘Veilig werken met Gevaarlijke Stoffen’ wil mensen bewust maken van de risico’s die het werken met gevaarlijke stoffen met zich meebrengt. Als onafhankelijk kennisinstituut draagt NIBHV hier graag aan bij.
Ruim een miljoen Nederlanders werken dagelijks met gevaarlijke stoffen, zoals houtstof, kwartsstof, dieselrook, lasrook en isocyanaten. Die dagelijkse omgang met gevaarlijke stoffen kan leiden tot allerlei ziektes en aandoeningen; van allergische reacties tot ernstige longziektes en kanker. In Nederland overlijden jaarlijks naar schatting zo’n 4.100 werknemers door beroepsziekten, waarvan bijna 3.000 mensen door het werken gevaarlijke stoffen. In totaal zijn er meer dan 200.000 stoffen op de markt waar werknemers ziek van kunnen worden als ze er niet veilig mee werken.
Handige hulpmiddelen
De komende vier jaar wordt in EU-verband uitgebreid aandacht besteed aan het thema ‘Gevaarlijke stoffen op het werk’. In Nederland lanceerde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) medio mei de campagne ‘Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen’, bedoeld om werkgevers en werknemers aan te sporen om werk te maken van een verstandige omgang met gevaarlijke stoffen. De campagne, die in totaal vier jaar duurt, omvat onder meer:
- een Toolbox voor bedrijven (met allerlei handige instrumenten voor werkgevers en arboprofessionals om te komen tot een goed en sluitend stoffenbeleid);
- factsheets voor werknemers over gevaarlijke stoffen;
- een online test;
- een handige Stoffencheck-app.
Daarnaast organiseert het ministerie de komende tijd tal van werkbezoeken en netwerkbijeenkomsten.
Ook voor kleinere bedrijven
Als kennisinstituut op het gebied van veilig werken onderschrijft NIBHV de doelstellingen van de campagne uiteraard volledig, benadrukt NIBHV-directeur Koos Pulleman. “Bij het opslaan en verwerken van gevaarlijke stoffen denken de meeste mensen in eerste instantie toch vooral aan grote, chemische bedrijven. Maar ook de kapper, bakker of timmerman ‘om de hoek’ werken met stoffen die bij een ondoordachte omgang gevaarlijk kunnen zijn. Denk maar aan haarlak, meelstof of fijn zaagsel.”
“Het is goed dat deze langlopende campagne werknemers en werkgevers nu bewust maakt van de risico’s, óók in kleinere bedrijven. Vanuit onze rol als kennisinstituut dragen wij hier graag aan bij. Dat doen we onder meer door onze kennis te delen tijdens een van de vele netwerkbijeenkomsten die de komende tijd plaatsvinden.”
Meer weten?
- Lees meer op de campagnepagina van SZW.
- Ook in onze Werkwijzer bedrijfsnoodorganisatie komt het werken met gevaarlijke stoffen terug.