Hoe kies je een goede bhv-cursus?

Veilig werken: het wordt steeds vanzelfsprekender. Werkgevers zijn in Nederland wettelijk verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Maar ze kiezen er – gelukkig – ook steeds vaker uit zichzelf voor om werk te maken van veiligheid.

Belangrijk onderdeel van een goed veiligheidsbeleid is een goede bedrijfshulpverlening. De kwaliteit van je bhv-organisatie staat of valt met een goede (herhalings-)cursus voor de bhv’ers in je organisatie. Maar hoe kies je nu een goede opleider?

Wat is jouw doel van een bhv-cursus?

Het selecteren van de juiste bhv-cursus begint met nadenken over de vraag wat veilig werken betekent voor je organisatie en je medewerkers. Hoe belangrijk vind je het dat medewerkers goed en kundig kunnen handelen tijdens een calamiteit? Let je primair op prijs en wil je een basaal veiligheidsniveau realiseren, of wil je simpelweg het allerbeste voor je mensen? Hoe is het op dit moment gesteld met het veiligheidsbewustzijn in je organisatie? Deze en andere vragen spelen een rol bij het selecteren van een opleider die goed bij je organisatie past.

 

Minimale eisen aan een cursus

Afhankelijk van je specifieke wensen en uitgangspunten, kun je vervolgens op zoek gaan naar een passende bhv-cursus. Dat is vaak nog een hele opgave; Nederland kent duizenden aanbieders van veiligheidsopleidingen. Dat maakt het lastig om het kaf van het koren te scheiden.

Wat de specifieke eisen ook zijn, als werkgever wil je in elk geval kunnen rekenen op een bepaald kwaliteitsniveau; een minimale ondergrens, die garandeert dat een bhv-cursus de veiligheid op de werkvloer daadwerkelijk bevordert. Dit is niet alleen belangrijk voor de (eigen) veiligheid op de werkvloer, maar ook om aan de wettelijke eisen van bhv te voldoen. Zo voorkom je actief schade voor je organisatie.

Meer weten over de verplichting? Lees dan: Bhv verplicht? De Wet- en Regelgeving.

 

Vrije keuze van je bhv-opleider

De keuze van een opleider of opleidingsinstituut is vrij. Het is wenselijk om aan het einde van de bhv-cursus of opleiding een toets of examen te laten plaatsvinden waarin de cursist moet aantonen de onderwerpen te beheersen. Ook de keuze van een examenbureau is vrij. Een sterke aanbeveling is dat het examenbureau dat de toets afneemt onafhankelijk is van het opleidingsinstituut. Deze onafhankelijkheid bevordert een objectieve examinering en daarmee een grotere kwaliteitsgarantie. Bij het goed doorlopen van een examen kan een certificaat van waarde aan de cursist worden afgegeven.

 

Wat is onafhankelijke certificering?

Het lastige is dat er wettelijk gezien geen specifieke kwaliteitseisen voor  bhv-opleidingen en -examenbureaus bestaan; in principe mag iedereen een bhv-cursus verzorgen en een eigen certificaat afgeven. In de meeste gevallen is zo’n certificaat echter niet meer en niet minder dan een bewijs van deelname.

Als onafhankelijk partij voor de bhv certificeert het Nederlands Instituut voor Bedrijfshulpverlening (NIBHV) personen die een bhv-cursus / opleiding volgen. Hiervoor is een systeem van onafhankelijke persoonscertificering opgezet om de kwaliteit van bhv-cursussen te borgen. NIBHV verzorgt dus zelf geen cursussen, maar stelt als onafhankelijk instituut strenge kwaliteitseisen aan de inhoud van cursussen en de bijbehorende toetsen.

Zo zorgen wij dat een bhv’er echt competent is / zijn taken kan uitvoeren met up-to-date kennis. Dit controleren beoordelaars van NIBHV steekproefsgewijs. Zo ben je verzekerd van een bhv-organisatie met bekwame mensen en voorkom je dat er alleen bewijs van deelname aan een bhv-cursus is.

 

Over Certificering

 

Kwaliteitsborging van opleidingen met een Keurmerk

bhv keurmerk

Om nog beter aan de kwaliteitseisen in de markt te voldoen is in 2017 daarom een vernieuwd bhv keurmerk gelanceerd: een onafhankelijk kwaliteitsstempel voor meer kwaliteit van een bhv-cursus voor organisaties en bhv’ers.

Bhv-opleiders die het NIBHV Keurmerk willen behalen, moeten bewijzen dat ze voldoen aan strikte eisen op het gebied van kwaliteitszorg, leeromgeving, didactische kwaliteit, voorzieningen en toetsing. Ná het behalen van het Keurmerk houdt NIBHV de vinger aan de pols tijdens periodieke herhalingsaudits en praktijkbezoeken.

Het Nederlands Instituut voor Bedrijfshulpverlening heeft met het Keurmerk een middel tot waarborgen van kwaliteit. Het NIBHV Keurmerk zelf maakt echter deel uit van een breder systeem van kwaliteitsborging. Onderstaande afbeelding laat zien wat kwaliteit voor NIBHV betekent, en hoe onze onafhankelijke certificering daarbinnen past.

 

 

BHV Kwaliteit borging

Klik op de afbeelding voor een uitvergrote weergave

 

Criteria voor NIBHV Keurmerkopleiders

NIBHV controleert jaarlijks of NIBHV Keurmerkopleiders voldoen aan de eisen die stoelen op vijf pijlers. Daarmee biedt het NIBHV Keurmerk jou als werkgever de garantie dat de opleider die je kiest voor de veiligheidscursussen binnen je organisatie, voldoet aan de door NIBHV gestelde eisen en voldoet aan wet en regelgeving.

Bekijk alle criteria voor Keurmerkopleiders

 

Waar vind je NIBHV gecertificeerde bhv-opleiders?

Ben jij je aan het oriënteren op een bhv-cursus of opleider? Ga dan na bij de betreffende bhv-opleider of deze onafhankelijke NIBHV persoonscertificering met controles door NIBHV aanbiedt. Of ga voor een opleider die daarnaast ook jaarlijks door NIBHV geauditeerd wordt op 5 pijlers (kwaliteitszorg, leeromgeving, didactische kwaliteit, voorzieningen en toetsingen). Dan kies je voor een Keurmerkopleider. Deze vindt je door heel Nederland. Weten waar bij jou in de buurt een Keurmerkopleider zit? Je vindt bij ons een register waar je aangesloten Keurmerkhouders kunt zoeken die bij jou in de buurt opleidingen verzorgen.

 

Keurmerkopleiders in NL