Bhv en ehbo: wat is het verschil?

Bedrijfshulpverleners en ehbo’ers verlenen allebei eerste hulp. Maar wat onderscheidt een bhv’er van een ehbo’er? Wat is nu het verschil tussen bhv en ehbo? En: wanneer kan het handig zijn om ehbo’ers een bhv-diploma te laten halen?

Een bhv’er leert om eerste hulp te verlenen bij incidenten die kunnen voorkomen op de werkvloer, dus in, op of rondom het bedrijf waar men werkzaam is of door ingehuurd. Een ehbo’er daarentegen wordt opgeleid voor alle mogelijke ongevallen die bijvoorbeeld thuis, op straat of bij evenementen kunnen optreden. Een ehbo’er weet bijvoorbeeld hoe je een slachtoffer kan vervoeren over korte afstand. Een bhv’er kan dat ook als taak hebben en moet dan naast de basiscursus bhv een aanvullende cursus of instructie volgen.

Het grote verschil zit het met name in de omgevingssituatie de diepte versus de breedte van de cursus / competentie die je leert.

 

Bhv: ook ontruiming en brandbestrijding

Het takenpakket van de bhv’er is over het algemeen uitgebreider. Dit ligt aan het feit dat er meer risicoaspecten zijn binnen een bedrijf(sgebouw). Een bhv’er verleent – net als een ehbo’er – eerste hulp bij ongevallen, maar doet daarnaast méér. Zo kan een bhv’er een beginnende brand blussen en ingezet worden bij een ontruiming.

Een bhv’er is dus breder inzetbaar dan een ehbo’er als het gaat om veiligheid op de werkvloer.

 

 

 

Wettelijke verplichtingen bhv en ehbo

Elk bedrijf met meer dan één werknemer is wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat er minimaal één bhv’er aanwezig is. De aanwezigheid van een of meerdere ehbo’ers is niet verplicht.

  • Heeft jouw bedrijf weinig risico’s? Dan kan je volstaan met bhv’ers die de basiscursus bhv hebben gevolgd. Je hebt dan hulpverleners in huis die eerste hulp kunnen verlenen bij niet-spoedeisende eerste hulp zoals breuken, kneuzingen, wonden, oogletsel of brandwonden. Zij zijn ook opgeleid om in levensbedreigende situaties te handelen zoals bij een reanimatie, verslikking of hartinfarct. Bovendien weten de bhv’ers wanneer ze een huisarts of 1-1-2 moeten bellen. Heb je meer risico op letsel dan kan je ervoor kiezen de bhv specifieke of aanvullende cursussen te laten volgen of te kiezen voor een ehbo-cursus.
    Voor gastouders en bedrijven in de kinderopvang gelden specifieke verplichtingen.
  • Zijn er al een of meerdere ehbo’ers actief binnen je organisatie? Bijvoorbeeld met een ehbo diploma van het Oranje Kruis? Dan kan je overwegen om deze hulpverleners breder op te leiden door hen een bhv-certificaat brandbestrijding en ontruiming te laten halen. Op die manier kan je deze mensen ook inzetten bij ontruimingen en voor het bestrijden van een beginnende brand. Bijkomend voordeel: mensen met een geldig ehbo-diploma krijgen vrijstelling voor het bhv-examen eerste hulp. Ze hoeven dan alleen nog de onderdelen brandbestrijding en ontruiming te halen om gediplomeerde bhv’ers te worden.

 

Meer weten over verschil tussen bhv of ehbo?

Wil je meer weten over het verschil tussen bhv en ehbo? Of over de mogelijkheden om als ehbo’er een bhv-diploma te halen? Stuur dan een e-mail te sturen naar info@nibhv.nl.