
BHV-cursus kiezen, zo doe je dat!
Een bhv-cursus dat hoor je tegenwoordig overal. Maar wat is nou eigenlijk een bhv-cursus? Wat moet je doen tijdens een bhv-cursus en hoe kies je een cursus?
Om te beginnen staat BHV voor bedrijfshulpverlener. Een bedrijfshulpverlener biedt eerste hulp bij calamiteiten. Bijvoorbeeld een beginnende brand, eerste hulp bij een (bedrijf)ongeval of het evacueren van personeel bij een beginnende brand. Je mag jezelf enkel bedrijfshulpverlener noemen als je een bhv-cursus hebt gevolgd en je bhv-certificaat hebt gehaald.
Veel mensen denken dat een EHBO cursus gelijk staat aan een bhv-cursus, maar dat is niet waar. Een bedrijfshulpverlener, ook wel bhv’er, heeft extra kennis op het gebied van evacuatie en brandbestrijding.
Wat leer je in een bhv-cursus?
Om een goede keuze te kunnen maken is het fijn om vooraf te weten wat je leert in zo’n cursus. De opzet van de cursus is breed. Je leert uiteraard spoedeisende en niet-spoedeisende eerste hulp te verlenen waaronder reanimatie & het gebruik van een AED. Aan het eind van de cursus weet je hoe je gebruik moet maken van verbandmiddelingen en hoe je om gaat met slagaderlijke bloedingen. Alle mogelijkheden van eerste hulp worden je uitgelegd en leer je mee om te gaan. Van brandwonden tot botbreuken en van stabiele zijligging tot de rautek- en ondersteuningsgreep.
Naast de eerste hulp ga je ook aan de slag met communicatie bij incidenten. Zowel intern als richting hulpdiensten. Hoe blus je een brand zo veilig mogelijk en hoe zorg je dat een ontruiming zo soepel mogelijk verloopt. Welk brandend materiaal kan je zelf blussen en is dat veilig met mensen om je heen? Kortom: na deze cursus zorg jij dat het personeel veilig is bij calamiteiten en weet jij dit goed te organiseren.
Wil je meer weten hierover? Lees dan meer over de taken van een bhv’er.
Aantal bhv’ers in jouw organisatie
Afhankelijk van grootte de organisatie bepaal je hoeveel bhv’ers er opgeleid moeten worden. Dit staat niet meer wettelijk vastgelegd. Eerder, voor 2007, stond in de Arbo-wet dat er 1 bhv’er nodig is op 50 man personeel. Dit is nog steeds een goede indicatie. Daarnaast is het belangrijk om te kijken of er altijd een bhv’er aanwezig is. Wordt er binnen jouw organisatie in ploegendienst gewerkt? Dan zal bij slechts 1 bhv’er niet altijd iemand aanwezig zijn. Ben je 7 dagen in de week open? Ook dan zul je al snel 2 tot 3 bhv’ers nodig hebben.
Grootte van je organisatie
Blijkt na de berekening van het aantal benodigde bhv’ers dat je meerdere medewerkers wil gaan opleiden dan kan je overwegen om te kiezen voor een incompany cursus. Op deze manier komt de opleider bij jullie op locatie om de cursus te geven. Je moet voor deze cursus wel beschikken over voldoende ruimte. Zowel buiten als binnen. Het leren blussen van een beginnende brand kan eventueel op een parkeerplaats, mits deze van tevoren is afgezet.
Een groot voordeel aan een incompany training is dat de instructeurs direct mee kunnen kijken met de medewerkers elke risico’s op hun bedrijf van toepassing is. Waar is de grootste kans op brand? Waar kan je mensen veilig heen evacueren etc. Dat is niet mogelijk bij een training op locatie van de opleider.
Hoe lang duurt een bhv-cursus?
De basiscursus duurt 2 dagen. De kunnen ook verdeeld worden over 4 dagdelen. Dat is afhankelijk van de aanbieder. Deze cursusdagen worden meestal afgerond met 2 examens. 1 voor de brand & ontruiming en 1 voor de eerste hulp. Heb jij je basis behaald? Dan kan je jaarlijks een herhalingscursus volgen van 1 dag. Om een herhaalcursus bhv te kunnen volgen is het van belang dat je al beschikt over een geldig diploma.
Certificering en diploma
Je hebt nu een keuze gemaakt hoeveel bhv’ers je wilt gaan opleiden. Ook heb je kunnen bepalen of je de opleiding op eigen locatie wil hebben of dat het bij een opleider kan. Het kiezen van een passende opleider is nu het belangrijkste. In principe mag iedereen een bhv-cursus geven in Nederland. Daar zijn geen eisen aan gesteld. De kwaliteit van de cursus is hiermee niet altijd gewaarborgd. Echter is er in 2017 door het NIBHV (Nederlands instituut voor bedrijfshulpverlening) een bhv keurmerk ontwikkeld. Dit bhv keurmerk zegt daadwerkelijk iets over de kwaliteit van de cursus.
Wil jij je geld investeren in een kwalitatief goede bhv-cursus? Dan is het zoeken van een opleider met het bhv keurmerk een absolute must. Je kan deze opleiders makkelijk vinden in een register die is samengesteld door het instituut zelf. Dat scheelt heel veel speurwerk online. Het register vind je online bij de NIBHV!
Het certificaat kan behaald worden via een bhv-opleider bij jou in de buurt. Check altijd of een opleider NIBHV-gecertificeerde cursussen aanbiedt, zodat je zeker bent van de kwaliteit.
Een NIBHV-certificaat is 1 jaar geldig na afgifte. Met een bhv-herhalingscursus verlengt de geldigheid met 1 jaar. Indien er langere tijd geen herhalingscursus is afgerond dient er opnieuw een volledige basiscursus bhv worden afgerond.
Bhv-opleiders met een NIBHV Keurmerk geven cursussen van de hoogste kwaliteit. Onafhankelijke auditors zorgen voor de borging van de kwaliteit. Zo haal jij gediplomeerde en goed getrainde bhv’ers in jouw organisatie en voldoe je aan alle wet- en regelgeving omtrent bhv!