Wat is het verschil tussen spoedeisende eerste hulp en niet-spoedeisende eerste hulp?

Arbowet en eerste hulp

Doel van de Arbowet is zorgen voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden en voorkomen van ziekte en arbeidsongeschiktheid door het werk. De Arbowet is een kaderwet en bevat vooral algemene bepalingen en richtlijnen.

Artikel 15 Arbowet

In Artikel 15 staat dat de werkgever zich ten aanzien van de naleving van zijn verplichtingen laat bijstaan door een of meer werknemers die door hem zijn aangewezen als bedrijfshulpverleners.

Het verlenen van de bijstand houdt in elk geval in:

  1. het verlenen van eerste hulp bij ongevallen;
  2. het beperken en het bestrijden van brand en het beperken van de gevolgen van ongevallen;
  3. het in noodsituaties alarmeren en evacueren van alle werknemers en andere personen in het bedrijf of de inrichting.

De bedrijfshulpverleners moeten verder beschikken over een zodanige opleiding en uitrusting, zijn zodanig in aantal en zodanig georganiseerd dat zij de in het tweede lid genoemde taken naar behoren kunnen vervullen.

Er staat dus niet in welke eerste hulp verleend moet worden.

 

 

Het verschil tussen niet-spoedeisende eerste hulp en spoedeisende eerste hulp

Niet-spoedeisende hulp

Niet-spoedeisende eerste hulp is de eerste hulp die niet levensbedreigend is en/of niet ledemaatreddend is. Het is dus de hulp die je als bhv’er kunt verlenen en waar je ook rustig hulp kunt geven, je hoeft je niet te haasten. Dit kunnen onder meer wonden, kneuzingen, verstuikingen, breuken of brandwonden zijn. Het kan wel zijn dat iemand daarna nog naar een ziekenhuis of arts moet, maar daar is geen ambulance voor nodig. Soms kan het slachtoffer zelfstandig gaan, soms moet je het slachtoffer brengen of laten brengen.
Niet-spoedeisende eerste hulp komt het meeste voor.

Spoedeisende hulp

In het geval van spoedeisende eerste hulp heeft de bhv’er te maken met levensbedreigend letsel of kan de schade groter worden als niet snel wordt ingegrepen. Acute hulp is hier nodig. Het gaat dan reanimeren en het gebruik van een AED. Maar vaker nog over incidenten zoals een verslikking, bloedingen, shock, ernstige oogletsels, hartklachten, beroerte, suikerziekte, epileptische aanval en hersenletsel. Of een allergische reactie op een insectensteek en koortsstuipen bij kinderen.

Sommige ernstige letsels kunnen ook door de spoedpost van de huisartsen worden behandeld. Bel bij twijfel altijd 1-1-2, zij kunnen inschatten of een ambulance nodig is of dat de spoedpost van de huisartsen gewaarschuwd moet worden.

 

In gemiddeld 70% van de gevallen vindt een reanimatie thuis plaats.

 

Cursus eerste hulp

In de cursus eerste hulp leer je wat de bhv-taken en bhv-inzet inhouden. Je krijgt ook uitleg over de uitgangspunten bij eerste hulp: Wat kan je doen om goed voorbereid te zijn op het verlenen van eerste hulp? Hoe kan je veilig werken? Hoe benader je een slachtoffer? Hoe verplaats je een slachtoffer uit een onveilige omgeving? Hoe kun je verergeren voorkomen? In welke situaties moet je 1-1-2 bellen en wanneer de huisarts of de spoedpost van de huisarts?

Bekijk cursus

 

Deel dit artikel