Hoe vind je een goedkope bhv-cursus?

Natuurlijk: voor veel inkopers van bedrijven en organisaties is kwaliteit een leidend criterium bij het inkopen of aanbesteden van een bhv-cursus. Maar er is nóg een aspect dat doorgaans een belangrijke rol speelt: de prijs. We vertellen je graag welke factoren van invloed zijn op de prijs van een bhv-cursus. Ook vertellen we hoe je een bhv-cursus kunt vinden die het beste past bij jouw uitgangspunten.

 

Kies altijd voor een cursus die voldoet aan de Arbowet

Om te beginnen: het állerbelangrijkste is het dat een cursus voldoet aan de laatste wet- en regelgeving rondom bhv (artikel 15 van de Arbowet).

Zorg er dus in elk geval voor dat je een bhv-cursus kiest die – afgezien van de prijs – voldoet aan deze wettelijke eisen en die gebaseerd is op de risico’s binnen jouw bedrijf. Anders kan het zijn dat goedkoop ‘duurkoop’ wordt.

In dit licht is het verstandig om altijd te kiezen voor een (NIBHV-)gecertificeerde opleider. De certificering garandeert dat de wettelijke eisen aan een bhv-cursus ook écht worden nageleefd. Hier vinden onder meer controles plaats bij de betreffende opleider. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken of de opleider een officieel examen gebruikt, en of het gebruikte lesmateriaal voldoet aan de laatste wettelijke eisen.

Wil je zeker weten dat je goed zit? Kijk of vraag dan naar (NIBHV-)certificering bij jouw beoogde opleider.

Prijsbepalende factoren voor een bhv-cursus

Weet je zeker dat de opleider die je op het oog hebt voldoet aan de minimale wettelijke kwaliteitseisen? Dan komen andere factoren om de hoek kijken, die allemaal van invloed zijn op de prijs.

Zo zul je merken dat de prijzen nogal uiteenlopen als je zoekt naar een goedkope bhv-cursus. Dit komt door de (door de opleider zelf bepaalde) opbouw van de cursus, die doorgaans bestaat uit de volgende onderdelen:

  • locatie
  • instructeur
  • materiaal (o.a. reanimatiepoppen en brandblussers)
  • lunch
  • ondersteunend personeel
  • certificering en lesstof (boeken/e-learning)

De ene opleider investeert meer in bepaalde onderdelen dan de ander. Denk aan een uitgebreide lunch, of aan een uitgebreide locatie waarin je scenario’s kunt oefenen. Al deze keuzes van de opleider hebben invloed op de prijs.

 

goedkope bhv cursus

 

Welke eisen wil je zélf stellen aan de bhv?

Door goed na te denken over wat je zelf precies wil en welke eisen je stelt aan een cursus, kom je vanzelf uit bij een bhv-cursus met de voor jou optimale prijs-kwaliteitverhouding. Om je op weg te helpen, hebben we een lijst samengesteld met prijsbepalende aspecten waar je over na kunt denken.

De competenties die jouw bhv’ers nodig hebben

Jouw bedrijf of organisatie is uniek. Maatwerk is daarom de beste voorbereiding op een calamiteit of crisissituatie. Op die manier weten bhv’ers precies wat ze moeten doen in jouw bedrijfsomgeving en in jouw specifieke sector.

Een belangrijke afweging is dan ook: kies je voor een maatwerkcursus die zoveel mogelijk aansluit op de specifieke competenties die jouw bhv’ers nodig hebben? Of kies je voor een meer algemene basistraining? Het laatste is wellicht goedkoper, maar het kan dus wel betekenen dat je bhv’ers minder goed kunnen ingrijpen bij een calamiteit.

De ervaring van de bhv-instructeur

Kies je voor een beginnend zzp’er? Of ga je voor een meer ervaren instructeur, die de specifieke risico’s uit jouw organisatie – op basis van zijn jarenlange ervaring – nog beter kan omzetten in realistische trainingsscenario’s?

De locatie van de cursus

Ga je voor een cursus in een afgehuurde ruimte in een hotel of zalencentrum? Kies je voor een cursus in een praktijkruimte waar je écht kunt oefenen? Of kies je – nog beter – voor een incompany training, waar je leert en oefent op je eigen locatie in een zo realistisch mogelijk situatie? Doorgaans geldt: hoe uitgebreider en ‘realistischer’ de cursuslocatie, hoe duurder.

Materialen en middelen

Wil je jouw bhv’ers echt laten oefenen met het blussen van een brand? Of vind je het prima als ze toekijken hoe een instructeur het blussen voordoet op een gesimuleerde brand met één blusser? Ook hier geldt doorgaans: hoe realistischer, hoe duurder.

Het aantal cursisten

Op middelbare scholen is het vaak heel normaal: dertig leerlingen (of zelfs meer) in één klas. Maar uit onderzoek blijkt dat maximaal vijftien personen in een cursus onderwijskundig beter is om kennis en vaardigheden écht over te brengen. Ook de groepsgrootte is daarom vaak van invloed op de prijs; hoe groter de groep, hoe goedkoper doorgaans de cursus.

Duur van een cursus of bhv-trainingen

Hoe langer de cursus, hoe duurder. Uiteraard kun je aardig wat leren in een halve dag. Maar hebben bhv’ers dan ook echt geoefend? En krijgen ze voldoende ruimte om de inhoud te verwerken en tot zich te nemen? Het advies luidt niet voor niets om te kiezen voor een tweedaagse cursus (of voor een eendaagse cursus in combinatie met e-learning).

Zo zie je: iedereen stelt weer andere eisen aan een bhv-cursus. De eisen die je stelt, hebben direct invloed op de prijs. Het ligt dus aan jou hoeveel je wil betalen en welke prijs-kwaliteitverhouding voor jou optimaal is. Maar let op (we zeiden het al eerder): goedkoop is uiteindelijk vaak duurkoop.

 

Hoe kies je nu een goedkope bhv-cursus?

Heb je bepaald welke prijs-kwaliteitverhouding voor jou van belang is? En welke specifieke eisen daarbinnen een rol spelen? Dan kun je op zoek naar de bhv-cursus die daar het beste bij past.

Tip: Heb je veel bhv’ers die regelmatig cursussen moeten doen? Opleiders denken vaak graag met je mee als je regelmatig terugkomt! Vaak zijn ze welwillend om een korting te geven als je een afspraak voor langere tijd maakt.

 

Bekijk onze Keurmerkopleiders

Wil jij een opleider die sowieso aan alle kwaliteitseisen voldoet én meedenkt met jou qua prijs? Bekijk dan het overzicht van alle NIBHV Keurmerk-opleiders.

Bekijk Keurmerkopleiders

Deel dit artikel