Bhv tijdens de vakantie

In elke onderneming horen altijd voldoende getrainde bedrijfshulpverleners of bhv’ers aanwezig te zijn. Ook in periodes met minder bezetting, zoals de vakantieperiode, want ook als er in de vakantieperiode iets gebeurt, moeten bhv’ers handelend optreden. Afhankelijk van de grootte van de organisatie, moeten er altijd een of meerdere collega’s zijn die in geval van nood kunnen ingrijpen. 

Net als elke andere medewerker gaan bhv’ers zo nu en dan op vakantie. Maar het werk, en daarmee de verantwoordelijkheid over de veiligheid van de aanwezigen op de werkvloer gaan natuurlijk gewoon door. Tijdens de periodieke controles van de Nederlandse Arbeidsinspectie wordt onder andere gelet op de bhv-bezetting tijdens vakantieperiodes. Als tijdens een inspectie blijkt dat je niet te allen tijde voldoet aan de bhv-eisen, dan kun je een boete krijgen. Want ook al is de bezettingsgraad van de werkplek of het kantoor tijdens de vakanties minder, het risico op incidenten blijft net zo groot!

 

Je bhv’er(s) op vakantie

Het is mogelijk dat als je bhv’ers op vakantie zijn, dat je organisatie zonder bhv overblijft. Het is belangrijk dat je als bedrijf altijd iemand hebt die voor de veiligheid op de werkvloer kan zorgen. Een bhv’er weet namelijk hoe ze moeten handelen bij incidenten. Of het nu gaat om het blussen van een beginnende brand, de ontruiming van het bedrijfspand, het verbinden van een wond of het reanimeren van een collega. Een bhv’er is op de hoogte van de laatste Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp (NREH). Bekijk hier alle taken van een bhv’er.

 

Heeft jouw organisatie de bhv tijdens de vakantie op orde?

 

Wil je weten hoe je de bhv-bezetting het hele jaar door slim kunt aanpakken? Lees dan hieronder onze tips over het regelen van de bhv-bezetting tijdens de vakantie.

 

Team overleg Risico Inventarisatie & Evaluatie RI&E rie

 

Bezetting van bhv tijdens de vakantie organiseren

Het is van belang dat de bezetting goed gepland wordt. Dit kun je als volgt realiseren:

  1. Zorg voor meerdere bhv’ers binnen je organisatie. Maak eventueel keuzes waarin je rollen afwisselt / rouleert. Kun je hulp gebruiken bij het bepalen van het aantal bhv’ers in jouw organisatie? Bekijk dan de aandachtspunten die we hierover op een rijtje hebben gezet.
  2. Maak een bhv-vakantieplanning. Probeer bij het maken van de vakantieplanning overlap in vakanties van bhv’ers te voorkomen of verminderen.
  3. Werk samen met andere organisaties (bijv. buren) of overweeg om externe bhv’ers in te huren. Bekijk ook ons handige overzicht met aandachtspunten bij samenwerking bhv.
  4. Werk je met oproepkrachten? Mogelijk heeft een van deze krachten een bhv-certificaat en kan deze invallen.
  5. Informeer collega’s over de bhv-planning tijdens de vakantieperiode.

 

Deel dit artikel