Bhv ploegleider: De ultieme combinatie van veiligheid en leiderschap

Als bhv ploegleider speel je een cruciale rol in de veiligheid van de organisatie. De ploegleider staat aan het hoofd van het bhv-team (bedrijfshulpverlening) en coördineert bij noodsituaties zoals branden, ongevallen en evacuaties. Hij/zij zorgt ervoor dat iedereen binnen de organisatie weet wat te doen in een noodsituatie, en kan snel beslissingen nemen onder druk. Maar wat zijn nu de exacte taken van een bhv ploegleider, hoe kun je het worden en wat zijn de voordelen voor jou als voor je werkgever? Je leest het hier.

Wat doet een bhv ploegleider?

De bhv ploegleider is verantwoordelijk voor het aansturen van het bhv-team tijdens calamiteiten. Dit team is erop verantwoordelijk om de veiligheid van medewerkers en bezoekers te waarborgen totdat professionele hulpdiensten arriveren. De ploegleider is de aangewezen persoon om ervoor te zorgen dat iedere bhv-er weet wat zijn of haar taak is tijdens calamiteit. Taken die de ploegleider op zich neemt zijn de volgende:

  • Coördineren van het bhv-team: De ploegleider verdeelt taken en zorgt ervoor dat het team goed samenwerkt tijdens noodsituaties.
  • Noodprocedures in werking stellen: Bij een incident moet de ploegleider zorgen dat de evacuatieplannen en andere noodprocedures vlekkeloos worden uitgevoerd.
  • Oefeningen organiseren: De ploegleider organiseert regelmatig oefeningen zodat het bhv-team goed voorbereid is op eventuele noodsituaties.
  • Communiceren met hulpdiensten: Bij grotere incidenten fungeert de ploegleider als schakel tussen het bedrijf en externe hulpdiensten zoals de brandweer en ambulance.

Wet- en Regelgeving: Hoeveel bhv’ers en ploegleiders moet je hebben?

Nu we weten wat een ploegleider doet is het ook van belang te weten hoe het nu echt zit met de wet en regelgeving. Hoeveel ploegleiders heb ik nu nodig? En zijn daar vaste aantallen voor? We leggen het je uit:

De Arbowet (Arbeidsomstandighedenwet) verplicht bedrijven om maatregelen te nemen om de veiligheid en gezondheid van werknemers en bezoekers te waarborgen. Dit omvat ook het aanstellen van voldoende bedrijfshulpverleners (bhv’ers).
Hoeveel bhv’ers en ploegleiders een organisatie nodig heeft, hangt af van de grootte van het bedrijf, het aantal werknemers en de risico’s binnen de organisatie.

In bedrijven met meerdere afdelingen of verdiepingen is het aanstellen van één of meerdere bhv ploegleiders essentieel om ervoor te zorgen dat alle teams goed gecoördineerd worden tijdens een calamiteit.
Er is geen wettelijk minimum aantal ploegleiders, maar de richtlijnen geven aan dat er altijd een ploegleider aanwezig moet zijn in situaties waar meerdere bhv’ers actief zijn, vooral bij grotere bedrijven. Voor kleinere organisaties kan één bhv’er vaak volstaan, maar zodra de organisatie groeit, wordt de rol van een ploegleider steeds belangrijker.

Hoe word je bhv ploegleider?

Om bhv ploegleider te worden moet je al een belangrijke stap gezet hebben: je bent al bhv’er. De speciale opleiding tot bhv-ploegleider bouwt namelijk voort op de basistraining bhv. Wanneer je bhv’er bent kun je dus van start met de opleiding tot ploegleider. Tijdens deze opleiding leer je:

  • Hoe je een bhv-team effectief aanstuurt tijdens noodsituaties.
  • Hoe je onder druk snel en juist kunt handelen.
  • Het opzetten en beheren van evacuatieplannen en andere noodprocedures.
  • Hoe je kunt communiceren met zowel interne afdelingen als externe hulpdiensten tijdens een incident.

De training wordt afgesloten met een examen. Bij succesvol afronden ontvang je een bhv ploegleider certificaat, dat vaak jaarlijks verlengd moet worden via een herhalingscursus.
Alles over de basiscursus ploegleider bhv lees je hier.

Voordelen van het worden van een bhv ploegleider

Nu horen we je al denken, een extra cursus en extra verantwoordelijkheden maar wat zijn de voordelen voor mij. We leggen het je uit:

  1. Het belangrijkste is natuurlijk jouw bijdrage aan de veiligheid op de werkvloer. Je speelt een cruciale rol in de bescherming van je collega’s en draagt bij aan een veilige werkomgeving. Want wie vertrouw je nou meer met je eigen veiligheid dan jezelf?!
  1.   Leiderschap en verantwoordelijkheid: Als ploegleider neem je het voortouw in noodsituaties. Dit geeft een sterk gevoel van voldoening en leiderschap.
  1. Carrièrekansen: Een bhv ploegleider certificaat kan deuren openen naar functies met meer verantwoordelijkheid op het gebied van veiligheid en management.

En financieel? Nee, een financiële vergoeding wordt niet verplicht in de Arbeidsomstandighedenwet. Je doet dit dus echt voor jezelf en je collega’s. Ook heel mooi toch?!

Het belang van een bhv ploegleider voor organisaties

Het hebben van een bhv ploegleider is niet alleen een wettelijke verplichting voor jou als organisatie, maar ook een investering in de veiligheid van jouw medewerkers en bezoekers. Bij noodsituaties is snelle, goed gecoördineerde actie essentieel. Een ploegleider zorgt ervoor dat het bhv-team efficiënt en effectief kan optreden. Dit kan het verschil maken tussen een incident dat snel onder controle is en een situatie die escaleert!

Deel dit artikel