Uitkomst rondetafelgesprekken NIBHV Keurmerk

NIBHV heeft in februari en maart drie constructieve rondetafelgesprekken gehad over het nieuwe NIBHV Keurmerk. Een keurmerk dat bedrijven en organisaties garantie biedt op goede veiligheidsopleidingen. Daar wil NIBHV als kennisinstituut haar verantwoordelijkheid in nemen.

Het concept werd gepresenteerd aan opleiders en aan bedrijven en organisaties. Zij hebben dit van waardevol commentaar voorzien.

 

 

De belangrijkste uitkomsten:

Het kaf van het koren scheiden

Eén ding stond in alle sessies met zowel opleiders als bedrijven en organisaties als een paal boven water: een keurmerk zal het kaf van het koren moeten scheiden binnen de opleidingsmarkt. De wetgeving doet een beroep op eigen verantwoordelijkheid. Het nieuwe keurmerk moet een stevig fundament bieden voor kwaliteit in opleiden. NIBHV speelt een belangrijke rol in de verbinding tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Samen bouwen wij aan een veilige werkomgeving in Nederland.

 

Ondersteuning en communicatie NIBHV

Alle partijen gaven aan dat NIBHV ondersteuning en begeleiding moet bieden om het concept ook daadwerkelijk vorm te kunnen geven, zowel bij opleiders als bij bedrijven en organisaties.

Er is behoefte aan heldere, eenduidige en transparante communicatie. Over het systeem, de eisen, de metingen en de borging. Maar ook informatie over best practices is gewenst.

 

 

Aandachtspunt: de kwaliteit van instructeurs

Vooral bedrijven en organisaties gaven aan dat de kwaliteit van instructeurs een belangrijk aandachtspunt is in dit proces. De instructeur is de hoofdrolspeler. De ontwikkeling van didactische vaardigheden zou ook in het NIBHV nascholingsprogramma voor instructeurs een prominente rol moeten krijgen.

 

Podium voor keurmerkopleiders

De opleiders vroegen ons om hen een duidelijk podium te bieden. Hoe kunnen wij een onderscheid maken voor keurmerkopleiders? Men stelt het op prijs als er een bepaalde exclusiviteit geldt voor keurmerkhouders en men uitgedaagd wordt zich verder te verbeteren.

 

 

Kortom, genoeg om verder te bouwen.
Deze punten neemt NIBHV mee bij het uitwerken van het Keurmerk. Met een aantal tafelgenoten zal nog een vervolggesprek plaatsvinden.

Deel dit artikel

(NI)BHV Nieuws

Iedere maand deelt NIBHV praktische tips, het laatste nieuws op het gebied van bhv en informatie over (nieuwe) cursussen, trainingen en producten.

Schrijf je nu direct in voor onze digitale nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vakbladveiligheid.nl

Vakbladveiligheid.nl is hét kennisplatform voor iedereen die verantwoordelijk is voor veiligheid op de werkvloer.

Meld je nu aan om elke maand op de hoogte gebracht te worden van de laatste artikelen:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.