PERSBERICHT: Jongeren Jeugdbrandweer gecertificeerde bhv’ers

Persbericht Nederlands Instituut voor Bedrijfshulpverlening
25 april 2018

Jongeren Jeugdbrandweer gecertificeerde bhv’ers

Rotterdam, 25 april 2018 – Leden van de Jeugdbrandweer Nederland mogen zich straks officieel bedrijfshulpverlener noemen. Zo kunnen deze jongeren later een bijdrage leveren aan de veiligheid van de samenleving, ook wanneer ze niet voor een brandweercarrière kiezen. De Jeugdbrandweer Nederland tekende vandaag hiervoor een overeenkomst met het Nederlandse Instituut voor Bedrijfshulpverlenging (NIBHV) in de brandweerkazerne van Doorwerth (GD).

Bijna de helft van alle Nederlandse gemeentes heeft een Jeugd Brandweerkorps. Deze korpsen zijn kweekvijvers voor toekomstig brandweerpersoneel, maar niet iedereen stroomt vervolgens door naar een volwassen brandweercarrière. “Vroeger ging die opgedane kennis dan verloren. Als jongeren dan alsnog een bhv-diploma wilden halen, moesten ze eerst weer een aparte opleiding volgen”, vertelt Marcel Jonkman van Jeugdbrandweer Nederland (JBNL).

Aantrekkelijke werknemers

Door de overeenkomst tussen JBNL, NIBHV en de Raad van Brandweercommandanten kunnen deze jongeren hun ervaring ook in hun latere carrière aantonen met een erkend bhv-diploma. Het NIBHV – kennisinstituut voor bedrijfshulpverlening, bedrijfsnoodorganisaties en brand- en arbeidsveiligheid – reikte vandaag certificaten uit aan alle 156 jeugdkorpsen van de brandweer. “Door deze certificaten wordt de energie die de jongeren in hun opleiding steken beloond”, vindt Jonkman. “Mensen met een bhv-diploma op zak zijn aantrekkelijk voor werkgevers. Onze leden zijn op hun achttiende al erkend bhv’er, dat is best bijzonder. Zeker aan het begin van je carrière is die extra bagage mooi meegenomen. Tegelijk investeren we met deze regeling in een veiligere samenleving.”

Ontruimen

De Jeugdbrandweerleden leren tijdens hun opleiding alles over (brand)veiligheid, gevaarlijke situaties, blussen en reddingsacties. Door de samenwerking met NIBHV komen daar extra lessen over het ontruimen van gebouwen en het creëren van een veilige werkplek bij. Directeur Koos Pulleman van NIBHV reikte aan alle jeugdkorpsen een bhv-basisboek uit ter ondersteuning van die opleiding. “Bij de brandweer ligt de prioriteit niet op ontruimen, terwijl dat in sommige situaties wel cruciaal kan zijn. Bij bhv behoort ontruimen juist wel standaard tot het lespakket. Bhv’ers overbruggen bij noodsituaties immers de tijd tot de professionele hulpdiensten er zijn. Het is bijzonder dat een deel van de jeugdbrandweerleden later ook zelf zo’n professional wordt. Voor ons als NIBHV is het erg interessant om op deze manier contact te krijgen met jonge mensen die serieus met veiligheid aan slag willen gaan.”

 

NIBHV werd in 1999 opgericht door het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) en Het Oranje Kruis. Sindsdien is NIBHV hét kennisinstituut voor bedrijfshulpverlening, bedrijfsnoodorganisaties, brand- en arbeidsveiligheid in Nederland. NIBHV helpt bij het bewust veilig werken binnen iedere organisatie. Met 25 collega’s worden leerstof, lesplannen en –materialen ontwikkeld voor veiligheidscursussen. Van bhv tot aan het niveau van de wettelijk aangewezen bedrijfsbrandweer. Daarnaast biedt NIBHV een onafhankelijk registratie-, certificerings- en borgingssysteem en deelt ze kennis. Ruim 300.000 cursisten ontvangen jaarlijks een NIBHV certificering van erkende opleiders. Met het Keurmerkregister verbindt NIBHV zich voor langere tijd aan erkende opleiders en instructeurs.

Deel dit artikel

(NI)BHV Nieuws

Iedere maand deelt NIBHV praktische tips, het laatste nieuws op het gebied van bhv en informatie over (nieuwe) cursussen, trainingen en producten.

Schrijf je nu direct in voor onze digitale nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vakbladveiligheid.nl

Vakbladveiligheid.nl is hét kennisplatform voor iedereen die verantwoordelijk is voor veiligheid op de werkvloer.

Meld je nu aan om elke maand op de hoogte gebracht te worden van de laatste artikelen:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.