EHBO op scholen

Jongeren met zelfvertrouwen kunnen in een noodsituatie helpen

EHBO-certificaat voor leerlingen voortgezet onderwijs

Een voor het onderwijs uniek traject heeft geleid tot een curriculum EHBO dat is ontwikkeld voor leerlingen vanaf de onderbouw van het voortgezet onderwijs (vo).

Het vertrekpunt was een burgerinitiatief van het Rode Kruis en de verzamelde handtekeningen van 60.000 leerlingen. De Tweede Kamer heeft op 11 mei 2021 een motie aangenomen met betrekking tot EHBO-vaardigheden op school. In het voorjaar van 2022 hebben het Rode Kruis, het Nederlands Instituut Bedrijfshulpverlening (NIBHV), de Nederlandse Reanimatie Raad en Het Oranje Kruis in samenwerking met Stichting Leerplan Onderwijs aan dit curriculum gewerkt.

Keuzevak EHBO op school

Het curriculum EHBO behoort nu nog niet tot de reguliere kerndoelen of examenprogramma’s en is in die zin niet verplicht. Met het oog op bijvoorbeeld een verrijkend of verdiepend onderwijsprogramma kunnen scholen er dan ook zelf voor kiezen om hun leerlingen EHBO-onderwijs aan te bieden. Hoe goed zou het zijn als Nederland er een heel leger aan eerste hulp verleners bij heeft?

Het curriculum EHBO bestaat uit twee delen;

  1. EHBO op school; een algemene introductie op het hoe en waarom van EHBO.
  2. Basisvaardigheden; gericht op zeven levensreddende handelingen.

Zelfvertrouwen jongeren: durven handelen

Weten leerlingen wat ze moeten doen als iemand flauwvalt? Of wanneer een klasgenoot zich verslikt in een snoepje? Elk jaar belanden maar liefst 140.000 jongeren op de spoedeisende hulp afdeling van een ziekenhuis. Eerste hulp-kennis is daarom van levensbelang! Als alle jongeren op school eerste hulp vaardigheden leren dan hebben ze kennis en ontwikkelen zelfvertrouwen om in een noodsituatie te helpen.

 

E-learning basiscursus bhv eerste hulp
In deze e-learning komt de leerstof aan bod die je als bedrijfshulpverlener nodig hebt om eerste hulp te verlenen, waaronder de verschillende soorten letsels die in de meeste bedrijven kunnen voorkomen.
Bekijk e-learning ->

 

Investering in de toekomst: aantrekkelijke werknemers

Deze jongeren kunnen hun ervaring en kennis ook in hun latere carrière gebruiken, en aanvullen tot een erkend bhv-diploma. Bagage die ze later in hun werkzame leven kunnen meenemen.

Docenten

De algemene introductie ‘EHBO op school’ kan gegeven worden door bijvoorbeeld een docent biologie of lichamelijke opvoeding met belangstelling voor -of een achtergrond in EHBO. De basisvaardigheden met betrekking tot de zeven levensreddende handelingen vragen een aanzienlijke hoeveelheid kennis en kunde van EHBO om deze te kunnen geven. Een mogelijkheid om deze kennis in huis te halen, is om gebruik te maken van gecertificeerde docenten/instructeurs, of om de eigen docenten te laten opleiden en certificeren eerste hulp-instructeur.

Lees meer op Stichting Leerplan Onderwijs (SLO)

Deel dit artikel

(NI)BHV Nieuws

Iedere maand deelt NIBHV praktische tips, het laatste nieuws op het gebied van bhv en informatie over (nieuwe) cursussen, trainingen en producten.

Schrijf je nu direct in voor onze digitale nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vakbladveiligheid.nl

Vakbladveiligheid.nl is hét kennisplatform voor iedereen die verantwoordelijk is voor veiligheid op de werkvloer.

Meld je nu aan om elke maand op de hoogte gebracht te worden van de laatste artikelen:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.