Duidelijkheid over reanimatieprotocol na incident met doelman

Duidelijkheid over reanimatieprotocol

Na het incident met RKC Waalwijk’s doelman Etienne Vaessen op zaterdag 30 september 2023, waarbij verwarring ontstond over het juiste moment om met reanimatie te beginnen, bevestigt de Nederlandse Reanimatieraad dat het bestaande reanimatieprotocol ongewijzigd blijft. De KNVB volgt deze richtlijnen ook.
Het is dus logisch dat gelijk begonnen is met reanimeren. Je hersenen kunnen maar beperkt zonder zuurstof en dat geldt ook voor je andere vitale organen. Natuurlijk kun je iets beschadigen met reanimeren, maar dat is altijd minder erg dan te laat starten.

De richtlijnen voor het starten van reanimatie zijn als volgt:

Het curriculum EHBO behoort nu nog niet tot de reguliere kerndoelen of examenprogramma’s en is in die zin niet verplicht. Met het oog op bijvoorbeeld een verrijkend of verdiepend onderwijsprogramma kunnen scholen er dan ook zelf voor kiezen om hun leerlingen EHBO-onderwijs aan te bieden. Hoe goed zou het zijn als Nederland er een heel leger aan eerste hulp verleners bij heeft?

Het curriculum EHBO bestaat uit twee delen;

  1. Begin met reanimeren als het slachtoffer niet reageert op aanspreken en aanschudden, en
  2. Als het slachtoffer niet ademt, niet normaal ademt, of als er twijfel bestaat.

In sommige gevallen, zoals wanneer een slachtoffer bewusteloos raakt na een hoofdletsel en een snurkende ademhaling vertoont, kan dit tot twijfel leiden bij hulpverleners. De hoofdkantel-kinliftmethode kan worden toegepast om de luchtweg te openen en te controleren op normale ademhaling. Als er nog steeds twijfel bestaat, is direct starten met reanimatie de juiste keuze.

De Nederlandse Reanimatieraad ondersteunt het besluit om bij twijfel direct te beginnen met reanimeren. Het risico van het niet starten van reanimatie wanneer dit wel nodig is, is aanzienlijk groter dan het starten van reanimatie en later te constateren dat het niet nodig was. Dit wordt niet beschouwd als preventief reanimeren, zoals soms verkeerd begrepen wordt.

Tot slot benadrukt de NRR dat het niet mogelijk is om de tong in te slikken. Bij bewusteloze slachtoffers kan de tong echter naar achteren zakken en de luchtweg (gedeeltelijk) blokkeren. De hoofdkantel-kinliftmethode kan de luchtweg vrijmaken en door middel van observatie kan worden bepaald of er sprake is van normale ademhaling, of reanimatie nodig is.

Belangrijk ook voor bedrijfshulpverleners (bhv’ers) is dat zij kunnen handelen volgens het reanimatieprotocol.

Het belang van reanimatie wordt opnieuw onderstreept. Het is geruststellend om te weten dat je kunt bijdragen in dergelijke noodsituaties. Daarom heeft NIBHV onlangs e-learningmodules ontwikkeld.

Deel dit artikel

(NI)BHV Nieuws

Iedere maand deelt NIBHV praktische tips, het laatste nieuws op het gebied van bhv en informatie over (nieuwe) cursussen, trainingen en producten.

Schrijf je nu direct in voor onze digitale nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vakbladveiligheid.nl

Vakbladveiligheid.nl is hét kennisplatform voor iedereen die verantwoordelijk is voor veiligheid op de werkvloer.

Meld je nu aan om elke maand op de hoogte gebracht te worden van de laatste artikelen:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.