Ontruimingsplan, bhv en brandveiligheid

Een cruciaal onderdeel van een juiste bedrijfsveiligheid is het ontruimingsplan. Een goed ontruimingsplan zorgt ervoor dat medewerkers efficiënt in veiligheid gebracht kunnen worden. Ontruimen gebeurd dan ook preventief. Mensen moeten weten hoe ze op een gestructureerde manier een gebouw kunnen verlaten. In een dreigende situatie kan men gemakkelijk paniek of onrust veroorzaken en dit kan ernstige gevolgen hebben. Verstandig dus om een gedegen ontruimingsplan op te stellen!

Verplichting ontruimingsplan

Voor veel organisaties en bedrijven zijn een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) en een ontruimingsplan verplicht. Elke wetgever is wettelijk verplicht om bhv te organiseren en ‘doeltreffende maatregelen’ te treffen. Wat doeltreffend is, is aan de werkgever. Een bhv-plan kan daar echter zeker een bijdrage aan leveren.

Een ontruimingsplan ontstaat vaak vanuit de verplichting om een brandmeldinstallatie te hebben. Ook in sommige gebouwen met een gebruiksvergunning op basis van de gemeentelijke bouwverordening is een ontruimingsplan verplicht. NIBHV stelt verschillende stappenplannen en standaardformulieren beschikbaar, om je te helpen je eigen protocollen te maken. Hoeveel tijd en werk het uiteindelijk is, hangt af van het type bedrijf, het aantal werknemers en de omvang van onder andere de bedrijfsoppervlakte.

Het ontruimingsplan

Een goed ontruimingsplan geeft aan hoe er moet worden ontruimd, hoe de communicatie plaatsvindt, hoe de hulpverleningsdiensten worden opgevangen en welke persoon de leiding heeft in geval van een calamiteit.

ontruimingsplan - vluchten brandtrapHet is belangrijk dat het ontruimingsproces niet alleen op papier staat; iedereen binnen de organisatie dient zich het proces eigen te maken. Oefen daarom minimaal één keer per jaar het ontruimingsplan door het in de praktijk te toetsen, door middel van simulaties zoals table-tops of ontruimingsoefeningen. Iedereen dient (in geval van calamiteit) op een juiste en ordelijke wijze het gebouw te verlaten.

Met de opgedane praktijkervaring uit deze testen kan het ontruimingsplan vervolgens – indien nodig – worden bijgesteld.

Een goed ontruimingsplan:

  • geeft handvatten aan een gestructureerde ontruiming
  • voorkomt slachtoffers
  • voorkomt extra schade door adequaat handelen
  • voorkomt of beperkt je reputatieschade

Controle bij ontruiming

Het is dus belangrijk voor organisaties dat het ontruimingsplan op orde is!
Als er binnen de organisatie reeds een bedrijfshulpverleningsplan is, stem het ontruimingsplan en het bedrijfshulpverleningsplan dan op elkaar af. NIBHV biedt ook oefeningen, workshops en cursussen voor bedrijven, opleiders & instructeurs aan via haar Academie.

 

 

Template ontruimingsplan NIBHV

Met ons complete model ontruimingsplan kun je binnen 20 minuten je eigen ontruimingsplan klaar hebben. Het is een kwestie van doorlezen en invullen. Daar waar nodig, kun je het voorgedrukte template aanvullen of wijzigen.

Elk onderdeel van het ontruimingsplan begint met een korte instructie (cursief gedrukt), waarna je je jouw eigen gegevens kunt invullen. Zodra je jouw eigen ontruimingsplan gemaakt hebt, kan je dit digitaal bewaren en uitprinten. Wijzigingen in het plan kunnen tevens eenvoudig worden aangebracht.

Bewaar het ontruimingsplan op een centrale plaats in het bedrijf en zorg ook voor reserve-exemplaren. Bij een incident moet er immers gebruik van worden gemaakt!

De volledige template is voor een klein bedrag te bestellen in de webshop:

Bestel template ontruimingsplan