Geweld en agressie tegen hulpverleners: altijd onacceptabel

Onze hulpverleners veilig: onder die noemer gingen eind maart een landelijke Taskforce en een bijbehorend actieprogramma van start. Het doel: geweld tegen hulpverleners terugdringen, en Nederlanders ervan doordringen dat agressief gedrag richting hulpverleners nooit wordt getolereerd. NIBHV ondersteunt dit initiatief uiteraard van harte.

Scheldpartijen, bedreigingen en zelfs fysiek geweld: agressie tegen hulpverleners komt helaas vaak voor in Nederland. In ‘coronajaar’ 2020 nam agressie en geweld tegen hulpverleners zelfs met zo’n vijftien procent toe. De Taskforce Onze hulpverleners veilig (waarbinnen onder meer politie, brandweer en het ministerie van Justitie en Veiligheid samenwerken) moet daar een einde aan maken. Doel van de taskforce is ervoor te zorgen dat hulpverleners te allen tijde veilig hun werk kunnen doen.

Voor bhv’ers vormt de samenwerking met professionele hulpverleners (brandweermensen, ambulancepersoneel en politieagenten) een belangrijk onderdeel van hun takenpakket. Bij incidenten is het de taak van de bhv om de gevolgen van een incident zoveel mogelijk te beperken en professionele hulpverleners op te vangen, te begeleiden en te informeren. NIBHV onderschrijft de doelstellingen van de Taskforce en het bijbehorende actieprogramma dan ook van harte. Geweld en agressie tegen hulpverleners is ook wat ons betreft altijd onacceptabel.

 
Een succesvolle ontruiming staat of valt met een goede ontruimingsprocedure.
 

Veilig werkgeverschap

Het actieprogramma van de Taskforce kent drie actielijnen:

  • Actielijn 1: De sociale norm versterken
  • Actielijn 2: Veilig werkgeverschap
  • Actielijn 3: Agressie voorkomen en vervolgen

Vanuit de aard van ons eigen werk onderschrijven we met name de tweede actielijn rondom ‘veilig werkgeverschap’. Kern van die actielijn is dat werkgevers een verantwoordelijkheid hebben bij het creëren van een veilige werkomgeving, zodat hulpverleners zich gehoord, begrepen, gesteund en geholpen voelen. Als NIBHV zien wij het als onze missie om veiligheid op het werk te bevorderen. Deze focus op ‘bewust veilig werken’ uit zich wat ons betreft niet alleen in heldere richtlijnen voor de fysieke veiligheid op de werkvloer, maar ook in aandacht voor een veilige werkomgeving waarbinnen geen plek is voor agressie en geweld.

Meer weten?

Op de site van de Rijksoverheid vind je meer informatie over de Taskforce en het bijbehorende actieprogramma.

Deel dit artikel

(NI)BHV Nieuws

Iedere maand deelt NIBHV praktische tips, het laatste nieuws op het gebied van bhv en informatie over (nieuwe) cursussen, trainingen en producten.

Schrijf je nu direct in voor onze digitale nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vakbladveiligheid.nl

Vakbladveiligheid.nl is hét kennisplatform voor iedereen die verantwoordelijk is voor veiligheid op de werkvloer.

Meld je nu aan om elke maand op de hoogte gebracht te worden van de laatste artikelen:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.