Basiscursus eerste hulp bij werken met kinderen

Als je werkt met kinderen, bijvoorbeeld in de crèche of op een basisschool dan wil je vanzelfsprekend goed zorgen voor ‘jouw’ kinderen. Er is ook van alles gedaan dat de kinderen in een veilige omgeving kunnen spelen en ontwikkelen. Maar er bestaat altijd een kleine kans dat er toch een ongeval plaats vindt. Om in dat geval juist te kunnen handelen is noodzakelijk dat je eerste hulp kunt verlenen. Daarom heeft NIBHV een speciale cursus ontwikkeld.

De basiscursus eerste hulp bij werken met kinderen speelt in op situaties waar veel met kinderen wordt gewerkt. Dit zijn plekken zoals crèches, peuterspeelzalen, basisscholen, buitenschoolse opvang en sportaccommodaties. Daarbij wordt rekening gehouden met leeftijdsspecifieke kenmerken. Na afronding van de cursus ontvangt de cursist een NIBHV-certificaat Eerste Hulp bij werken met kinderen.

Duur cursus

De cursus basis eerste hulp bij werken met kinderen duurt drie dagdelen (12 uur), inclusief de theorie-en de praktijktoets.

Toelatingseisen

Er zijn geen toelatingseisen voor de cursus basis eerste hulp bij werken met kinderen. Het advies aan de cursisten is om voorafgaand aan de cursus het boek of de e-learning eerste hulp bij werken met kinderen te bestuderen. 

Certificering

In de kinderopvang en peuterspeelzalen moet er per 1 januari 2018, altijd minimaal één volwassene aanwezig zijn die een geldig en geregistreerd certificaat heeft voor het verlenen van eerste hulp aan kinderen. Het certificaat ‘Eerste Hulp bij werken met kinderen’ van NIBHV is een geldig certificaat en staat vermeld op de lijst van geregistreerde certificaten van de ministeriële Regeling voor de uitvoering van het Besluit kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen.

Lees meer

Examen, eindtermen en competenties

De cursist kan eerste hulpverlenen aan kinderen van 0 jaar tot de puberteit. 

 De cursist heeft kennis van: de bhv-inzet en de bhv-taken en de uitgangspunten voor de eerste hulp

  • De cursist kan een kind verplaatsen met de Rautekgreep.  
  • De cursist heeft kennis van het verlenen van eerste hulp aan kinderen van 0 jaar tot de puberteit. 
  • De cursist kan eerste hulp verlenen bij: wonden, bloedingen en botbreuken en ontwrichtingen. 
  • De cursist kan een kind in de stabiele zijligging leggen.  
  • De cursist kan een luchtwegafsluiting bij een baby/kind opheffen. 
  • De cursist kan een bewustzijnsstoornis herkennen bij een baby/kind en daarbij op de juiste wijze handelen.  
  • De cursist kan de luchtweg van een baby/kind openen, de ademhaling kan controleren en vervolgens een circulatiestilstand herkennen.  
  • De cursist kan borstcompressies en beademingen geven aan een baby/kind.  
  • De cursist kan een baby/kind reanimeren.  
  • De cursist kan een Automatische Externe Defibrillator (AED), zowel als bhv’er als bediener, gebruiken. 

 

Volledige bhv cursus werken met kinderen

Eerste hulp is een belangrijke eerste stap, maar volledige bhv zorgt voor echte veiligheid. Het verlenen van eerste hulp bij kinderen is een essentiële vaardigheid, maar in veel noodsituaties is meer nodig dan alleen medische hulp. Denk aan een brand in een kinderopvang, een gaslek op school of een situatie waarin het gebouw snel ontruimd moet worden. Kinderen zijn in zulke gevallen niet altijd zelfredzaam en hebben begeleiding nodig van volwassenen die precies weten wat ze moeten doen. Een panieksituatie kan snel escaleren, en zonder de juiste kennis en training kan de veiligheid van de kinderen en medewerkers in gevaar komen.

Daarom is onze Basiscursus bhv eerste hulp bij werken met kinderen en brandbestrijding & ontruiming een absolute aanrader. Deze cursus biedt niet alleen de basisprincipes van eerste hulp bij kinderen, maar zorgt er ook voor dat jij en je team voorbereid zijn op andere noodsituaties. Je leert hoe je veilig een ontruiming begeleidt, hoe je een beginnende brand bestrijdt en hoe je in stressvolle situaties kalm en doeltreffend handelt.

 

Aanmelden voor de cursus

Een cursus volgen kan bij één van onze gecertificeerde bhv-opleiders. Deze bhv-opleiders worden getoetst op kwaliteit en leiden bhv’ers op basis van onafhankelijke persoonscertificering op. Vraag bij jouw bhv-opleider of deze NIBHV-gecertificeerd is, zodat je zeker bent van een kwalitatieve opleiding.

Zoek je een (nieuwe) bhv-opleider? Maak dan gebruik van onze database:

Zoek bhv-opleider

Meer weten? Neem contact met ons op!